Dit zijn de veranderingen in het voedingsaanbod op school die jullie (en in ieder geval de leerlingen) vast niet zijn ontgaan:

  • gratis fruit voor de leerlingen
  • broodjes worst, kroket en brie zijn van het menu
  • automaat gevuld met suikervrije/minder vette snacks, ongebrande noten en gedroogd fruit
  • alleen nog water en suikervrije drankjes in de drankautomaat (was al langer zo)
  • fruit, biologische koekjes, water met fruit en suikervrije drankjes op de open dag
  • geheel vegetarische/deels biologische lunch op de studiedag, met salade en soep.

Daarnaast willen we na de meivakantie bruine broodjes of witte broodjes met meer vezels en vers, gesneden fruit in het kantine-aanbod opnemen. Ook kijken we naar de prijzen: wellicht kan het broodje gezond dezelfde prijs krijgen als het broodje ‘niet-gezond’ (zonder komkommer, sla en tomaat).

Uiteindelijk streven we naar de ‘gezonde schoolkantineschaal’ van het voedingscentrum, waarvoor we aan nogal strikte (schijf van vijf-)eisen moeten voldoen. Met dat predicaat kunnen we vervolgens het Gezonde School-certificaat voor het thema Voeding aanvragen. Voor dat laatste moeten we ook voedingsbeleid hebben, doen aan signalering (van bijv. eetproblematiek bij leerlingen) en structureel aandacht besteden aan gezonde voeding in de lessen. Ik zal daarom binnenkort de secties biologie, aardrijkskunde en BO benaderen met de vraag wat zij al doen aan dit onderwerp.

Zoals eerder gezegd is thema Voeding niet het enige waar binnen het Gezonde School-concept aan gewerkt kan worden: al jaren hebben we dankzij Michèl het themacertificaat Sport en Bewegen. Na thema Voeding gaan we op het Rijnlands door met thema Relaties & Seksualiteit en thema Welbevinden. Ik zal daarvoor steeds met wisselende mensen binnen (en buiten) school samenwerken.

Hartelijke groeten,

Jullie gezonde schoolcoördinator

Annette Dra