Beste collega’s,

Sinds een paar weken komen wij met de werkgroep Welbevinden elke dinsdagmiddag bij elkaar om ons te buigen over de volgende onderwerpen:

  1. Hoe krijgen we leerlingen weer aan?
  2. Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen weer weten hoe ze zich in de klas tegenover elkaar en tegenover ons gedragen?
  3. Hoe verminderen we de door leerlingen ervaren stress en prestatiedruk?

We wisselen van gedachten over mogelijke antwoorden op deze lastige en met elkaar samenhangende vragen en proberen elkaar te inspireren. Dinsdag 7 februari hebben we met een groepje leerlingen uit b1, mp5, h4, DP2 en tto-6 gesproken over hoe zij denken dat dingen zijn veranderd na Corona. Als belangrijkste punten noemden de leerlingen:

  • een verminderde motivatie en focus,
  • het missen van basisvaardigheden,
  • het slechter kunnen plannen en leren,
  • ze ervaren een groot verschil tussen minder werkdruk/huiswerk/deadlines tijdens 2 jaar Corona en terug naar ‘normaal’ nu er weer zoveel moet,
  • bovenbouwleerlingen ervaren druk om hoge cijfers te halen met het oog op vervolgopleidingen,
  • opeenhoping van deadlines voor inleveren verslagen, presentaties, toetsen is een bron van stress,
  • de vicieuze cirkel van gedemotiveerd zijn, niet willen/kunnen leren, lage(re) cijfers halen/geen huiswerk maken, daar gezeur over krijgen en nog minder gemotiveerd raken.

In de werkgroep leeft het vermoeden dat leerlingen zeer worden afgeleid door de vele prikkels van hun mobiele telefoon – en dat dit hun welzijn niet ten goede komt. Daarom hebben we deze leerlingen uitgedaagd om a.s. dinsdag 14 februari samen met ons een dag zonder mobiele telefoon op school te zijn. De leerlingen (en wij!) leveren bij binnenkomst de telefoon in bij de receptie, in een speciale doos. Aan het eind van de schooldag komen we bijeen om onze ervaringen die dag te bespreken.

Mocht je mee willen doen aan deze uitdaging, lever dan a.s. dinsdag 14 februari ook je mobiele telefoon in voorafgaand aan het eerste uur! Je kunt hem om 14.40 uur weer ophalen in lokaal 101.

In de komende weken willen we ook nog in gesprek met tweede-/derdejaars leerlingen én met ouders. We zullen jullie in de Rosmolen op de hoogte houden van waar we mee bezig zijn. Mocht je ideeën hebben of je hart willen luchten, schroom dan niet om één van ons aan te spreken.

Hartelijke groet,

De werkgroep Welbevinden

Sjaak Fonville, Catalijntje van Eeghen, Madeleine de Vetten, Anne van der Poel, Marja Selier, Ralph van der Wal, Max Hudepohl, Marlies van der Stel en Annette Dokter