Vanaf maandag a.s. zal de groep worden uitgebreid met nog vijf leerlingen onder wie ook een aantal 15-jarigen. Behalve MP3 is vanaf dan ook MP2 een “gastklas”.
Ook starten maandag twee docenten: Oksana en Viktoria. Oksana was docente Engels in Oekraïne en woont sinds anderhalf jaar in Leiden. Viktoria is drie weken geleden gekomen met een deel van haar familie. Zij is geen docent maar werkte in Oekraïne wel met kinderen en gaf bijlessen, lessen Engels en Robotica/programmeren. Beide komen hier drie dagen en zullen én individuele begeleiding geven én lessen én een “thuisbasis” zijn voor de Oekraïense kinderen waarbij ze elkaar ontmoeten en elkaar tot steun kunnen zijn. Eigenlijk een soort mentorbijeenkomsten. Ook zijn we natuurlijk van plan nog leuke uitstapjes te ondernemen.

Overigens is er kleinschalig voor de leerlingen ook nog sprake van online lessen met hun eigen docenten in Oekraïne. Maar de mogelijkheden daarvan zijn helaas beperkt en ook niet goed voorspelbaar. De docenten daar moeten op dat moment immers veilig zijn en de beschikking hebben over de nodige faciliteiten, wat helaas heel vaak niet het geval is.

Het programma dat nu ontwikkeld wordt, wordt absoluut niet in beton gegoten. Integendeel. We gaan wekelijks goed bekijken wat nodig is, wat wensen van kinderen zijn, waar kansen liggen. Stap voor stap, ook totaal afhankelijk natuurlijk van de ontwikkelingen in Oekraïne en het perspectief op terugkeer. We houden er zeker ook rekening mee dat Nederlands leren op enig moment noodzakelijk wordt en dan zal opnieuw de vraag op tafel komen wat wij kunnen betekenen en wanneer een Internationale schakelklas een logische vervolgstap is.

Trots om op deze school met jullie en onze leerlingen te mogen werken!

Hartelijke groet,
Erica