Beste leerlingen en ouders/verzorgers,

Hierbij ontvangen jullie de ROSbrief waarin we terugblikken op de 1e helft van het schooljaar. Een schooljaar dat voor de tweede keer op rij in de laatste week voor de kerstvakantie een toch wel onverwachte wending heeft genomen: weer een lockdown. Lang was de boodschap vooral dat het voortgezet onderwijs hoe dan ook open moest blijven. Helaas pakt het weer anders uit…. Ik hoop dat jullie allen de komende weken vooral kunnen genieten van een ontspannen kerstvakantie, ondanks dat de plannen ervoor ongetwijfeld weer bijgesteld moesten worden.

Graag wijs ik jullie – wellicht ten overvloede – nog op de Actie Paardenkracht 2021 die 18 december startte met de presentaties van de leerlingen over het werk van Edukans. Ook bij de 26ste editie van deze actie draait het weer om leerlingen die geld verdienen om het onderwijs voor anderen mogelijk te maken en/of te verbeteren. De situatie in landen als Oeganda is vele malen slechter dan bij ons. Om maar iets te noemen: toen de scholen sloten vanwege Corona werden de docenten niet meer betaald en bovendien het spreekt niet vanzelf dat zij weer terugkomen als de scholen weer open gaan. Edukans spant zich met en via lokale organisaties in om het onderwijs zo snel mogelijk weer op poten te krijgen – het is immers van levensbelang voor kinderen en voor het land om goed onderwijs te hebben.

Het is hartverwarmend om te zien hoeveel leerlingen al een manier hebben gevonden om geld op te brengen voor hun leeftijdgenoten in Oeganda. Jullie kunnen zelf meelezen op Actie Paardenkracht 2021-2022 – Edukans Actieplatform (inactievooredukans.nl) Iets voor een ander doen maakt de wereld mooier. En misschien lukt het nog om in de kerstvakantie iets te bedenken dat ten goede komt aan kinderen voor wie een lampje, een schoolschrift of een goede leraar een wereld van verschil kunnen maken.

In de eerste week van januari zullen wij jullie informeren over de start na de kerstvakantie. Ik spreek de wens uit dat we elkaar snel weer op school mogen ontmoeten! Voor nu: fijne vakantie, prettige kerstdagen en alle goeds voor een gezond 2022.

Erica van Langen,
rector