‘Deze school staat open voor de mogelijkheden van mensen’

De één gaat bijna met pensioen, de ander staat aan het begin van haar onderwijscarrière. Waar Teddy Kremer (docent Engels) afgelopen augustus voor het eerst het Rijnlands Lyceum binnenstapte, loopt Sjaak Fonville (docent Engels) er inmiddels 40 jaar rond. Sjaak: “Als ik me ergens thuis voel zie ik geen reden om iets te veranderen.”

Teddy: “Ik geef sinds dit schooljaar Engelse les op het vwo. Ik werd in mijn eerste week heel open ontvangen door collega’s, waaronder Sjaak, die één van mijn begeleiders is. Hij werkt hier al sinds jaar en dag. Als iemand al zo lang op een school werkt, dan moet het hier wel goed zijn.” Sjaak: “Deze school is mijn tweede thuis en de collega’s mijn tweede familie. Ik zag nooit een reden om hier weg te gaan. Onder meer omdat de school zoveel mogelijkheden biedt om extra uitdagingen aan te gaan en jezelf verder te ontwikkelen. Zo geef ik op dit moment les aan de internationale bovenbouw, twee havo-klassen én begeleid ik nieuwe docenten.”

Coaches voor nieuwe docenten

Sjaak: “Nieuwe docenten krijgen de eerste maanden een coach. Deze begeleiding is een ‘unique selling point’ van onze school. We willen onze nieuwe docenten echt een goede start geven. Dat doen we onder meer met workshops en lesbezoeken.” Teddy: “Zo zit er ineens iemand van de sectie in je les, dan weer je begeleider. Zij geven je nuttige feedback. Ik studeer momenteel nog en school ondersteunt me daar goed in. En heb ik vragen, dan kan ik altijd wel ergens terecht. De ondersteuning die je ervaart als nieuwe docent hier op school is bijzonder te noemen.” Sjaak: “Begeleider zijn is heel mooi werk. We weten dat starten op een nieuwe school hard werken is. We helpen nieuwe docenten onder andere met het maken van de juiste keuzes in de eerste weken.”

Onderwijs is topsport

Sjaak: “Hier op het Rijnlands verwachten we veel van elkaar. We zijn ambitieus. Onderwijs is topsport. Het is hard werken, maar je krijgt er heel veel voor terug. Het Rijnlands staat open voor de mogelijkheden van mensen. Je wordt hier niet klein gehouden.” Teddy: “Er wordt inderdaad veel van je verwacht. Maar je krijgt er veel ondersteuning voor terug. Ik heb hier op school nog niemand opgemerkt die geen groot hart voor het onderwijs heeft.”