‘Ik geef les binnen alle afdelingen. Dat maakt mijn werk uitdagend’

Bewegingsonderwijs, biologie en mentorschap. De ideale combinatie van werkzaamheden wat Donja Valkhoff betreft. Inmiddels werkt ze zo’n 24 jaar op het Rijnlands. “Ik heb graag een veelzijdige werkweek. Hier op het Rijnlands houden ze daar rekening mee.”

“Ik heb hier op school precies de combinatie van vakken en klassen zoals ik het graag zie. Ik heb wekelijks twee klassen voor biologie en vul de rest van mijn tijd met bewegingsonderwijs en mentoraat. Ik geef les binnen alle afdelingen. Zo heb ik een reguliere brugklas en een tweetalige brugklas, maar geef ik ook les aan de bovenbouw vwo, de havo en op de internationale afdeling. Ik kan me niet voorstellen dat dat anders zou zijn. Het maakt mijn werk uitdagend.”

De hele school beleven

“Omdat ik les geef binnen alle afdelingen, heb ik contact met veel collega’s. Leuk, want zo krijg je van de hele school iets mee. Je beleeft de hele school. Zo leer je de leerlingen op het tweetalig onderwijs (tto) een tweede taal door het vak dat je geeft. En tijdens een gymles op de internationale afdeling heb je ineens een gymlokaal vol met leerlingen uit verschillende landen en met allerhande achtergronden.”

Sportieve school

“De sportfaciliteiten hier op school zijn ontzettend goed. Zo hebben we een eigen gymzaal, kunstgrasvelden en echte grasvelden. Met onze sectie ondernemen we regelmatig leuke dingen. Van een middagje curling tot mountainbiken. Maar we zijn ook weleens in een heus zweefvliegtuig gestapt. Daarnaast organiseren we met de personeelssportcommissie leuke sportieve evenementen, met als doel: lol hebben.”

‘Hier mag je zijn wie je bent’
“Werken op het Rijnlands ervaar ik als leuk, sfeervol en ontspannen. Er staat een stevige organisatie. Alles is heel duidelijk en als docent weet je goed waar je aan toe bent. Er is ruimte om fouten te maken. We lossen het samen wel op. Ik vind die collegialiteit hier op school erg fijn. De lol die we met elkaar hebben, maar ook het verdriet dat we met elkaar delen. Hier mag je zijn wie je bent. Dat hoort echt bij het open karakter van de school.”