Prachtige, krachtige speeches van jongeren op het Leidse podium van het Trianon Theater afgelopen donderdag: stap uit je comfortzone, of stel eerst een vraag, luister en onderzoek dan door en doe dat volledig: daar begint wetenschapscommunicatie en wereldburgerschap.

Wat houdt Leiden Youth Talks in?

De leerlingen 4/5 vwo van drie scholen: het Stedelijk Gymnasium, het Bonaventura Burggravenlaan en het Rijnlands Lyceum Oegstgeest organiseerden donderdag 22 oktober een wetenschapsevenement: Leiden Youth Talks.

Het thema dit jaar was ‘Be the Change’, vrij naar een uitspraak van Gandhi: “Be the Change that you want to see”.

De leerlingen willen medeleerlingen een podium geven die het verschil kunnen maken in hoe mensen met elkaar omgaan, om diversiteit te vieren, of hoe we beter om kunnen gaan met onze planeet. Het vwo bereidt voor op de wetenschap. Wetenschapscommunicatie gaat over hoe die wetenschap over te brengen op een breder publiek: in het Nederlands en in het Engels, met het oog op wereldburgerschap.

Met veel dank aan de leerlingen: sprekers Dünya, Sterre, Tessel, Hannah, Nandini, Lies en organisatoren Melina, Lotte, Luna, Laura, Gijsje, Wemke, Mees, Clementine, Thije. Dank ook aan gastsprekers Midas Rooijakkers, Britt Abrahams en Abdelhaq Jermoumi, Wethouder van Onderwijs en Kansengelijkheid in Leiden. We hebben met trots geluisterd naar jullie en we blijven dat doen:).

Bekijk het filmpje voor een impressie  (dank, Guusje!).