Woensdag 9 februari ging het MEP Zuid-Holland weer van start. Dit keer niet in het gebouw van de Provinciale Staten in Den Haag, maar in het IGLUU een congrescentrum in Den Haag. Het RLO vertegenwoordigde het mooie land Duitsland. Namens onze school deden Noor van Jaarsveld, Sabine Wiesmeijer, Tom Scheffers, Jack van der Gugten, Isa Blüm, Marilotte en Florian van Noort mee aan het MEP. Het RLO deed goed mee in het debat. Jack van der Gugten is gekozen om naar het Nationale MEP dat is september dit jaar plaats vindt. Hieronder het verslag van Sabine Wiesmeijer.

Dag 1: een vliegende start

Het MEP is vanochtend dan eindelijk van start gegaan! Nadat alle delegaties zich verzameld hadden in de zaal de ‘Majesteit’ voor een kop koffie of thee, kon de dag beginnen.

De eerste gastspreker van het MEP was de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. Hij vertelde wat zijn werk nou eigenlijk inhoudt en beantwoordde ook vragen. Daarna kregen we kort uitgelegd wat het programma ‘Generatie aan Zet’ en de ‘MDT’ (Maatschappelijke diensttijd) inhoudt.

Alle voorzitters van de verschillende delegaties mochten namens hun land een speech houden, waarna alle verschillende commissies gingen vergaderen en debatteren over de verschillende maatschappelijke vraagstukken. Op de site kan je meer vinden, en worden alle commissies geïntroduceerd! Dit jaar worden de volgende landen vertegenwoordigd: Italië, Cyprus, Polen, Duitsland, Denemarken, Slowakije, Kroatië en Estland.

In de pauzes waren er broodjes, en konden even bijpraten hoe het bij de verschillende commissies was gegaan. Het persteam ging vooral aan de slag met de MEP-socials bijwerken, foto’s maken, stukjes schrijven en kwam zo ook Mark Lievisse Adriaanse van het NRC op bezoek! Rond 18.00 zijn we met z’n allen naar Concordia gegaan, waar we met z’n allen pizza’s aten. Ook kregen we een workshop waar we leerde hoe we op de beste manier een campagne kunnen voeren! Het was een lange dag, maar zeker erg leuk!

Dag 2: overleg, vergaderen en nog meer overleg

Vandaag na weer op dezelfde manier te zijn gestart moest iedereen gelijk aan het werk. De commissies splitsen zich op om te praten over de resoluties. De voor- en tegen-speeches werden verdeeld. Dit ging er hard aan toe, overal werd er gedebatteerd en gestemd.

Het persteam begon met de voorbereidingen voor de eindkrant. Zij gingen langs alle commissies om te kijken hoe iedereen er voor stond.

Ook belde we met Oud-MEPper Matthias Knijnenburg en vertelde hij ons allemaal over zijn ervaringen van het MEP en wat hij aan het MEP heeft gehad in de toekomst. Matthias is ook bezig met zijn eigen partij op te richten voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Daarna kregen we van Anouk Verhaegh een korte presentatie over wat lobbyen is en hoe het morgen allemaal in zijn werk zal gaan.

De pauzes werden naast het lunchen vandaag ook gebruik om alvast interesses bij andere delegaties op te wekken om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. Er was op dag 2 dus vooral veel overleg, maar dit allemaal om zo goed mogelijk voorbereid te zijn!

Dag 3: tijd voor Plenair

Helaas is het vandaag al de laatste dag van het MEP Zuid-Holland 2022! Alle delegatieleden verzamelden zich ‘s ochtends bij elkaar en begonnen meteen al met lobbyen en afspraken maken met andere delegaties. De amendementen vlogen je om de oren! Om 10.00 werd de zaal stil en begon de eerste plenaire zitting.

Net voor de pauze ging iedereen in het zonnetje op het balkon op de foto en lunchten we daarna met z’n allen. Het persteam is ook weer druk bezig geweest vandaag, om zo de deadlines te halen voor de eindkrant!

Tussen de plenaire zittingen door kon iedereen nog een laatste kopje thee of koffie drinken en moest daarna iedereen weer door!

MEP 2022 is afgesloten in de Statenzaal en er is ook bekend gemaakt wie er allemaal Zuid-Holland zullen vertegenwoordigen op MEP Nationaal. Ook is er verteld wie er volgend jaar ons persteam gaan leiden. Het waren 3 geweldige dagen!