Achttien leerlingen met Grieks als examenvak hebben zich het afgelopen schooljaar op de Ilias van Homerus gestort. Ter afsluiting hiervan is op 9 mei j.l. Theatergroep Aluin bij ons op school geweest om hun voorstelling Ilias op te voeren. Ook de 5e klas Grieks kwam kijken.

De Ilias van Homerus
Het is oorlog in Troje. Al negen jaar bevechten de Grieken en de Trojanen elkaar. Achilles is de onverslaanbare Griekse vechtmachine, maar hij weigert nog langer mee te doen aan de strijd, na vernederd te zijn door zijn leider Agamemnon: de buitgemaakte vrouw Briseïs is hem afgenomen. Maar zonder Achilles zijn de Grieken kansloos. Achilles’ beste vriend Patroklos (en geliefde?) sneuvelt in de strijd, vermoord door de Trojaanse prins Hektor. Het maakt Achilles razend en hij keert terug naar de frontlinie, met een ongekend bloedbad tot gevolg. Patroklos’ dood wordt gewroken: Achilles doodt Hektor; zijn lijk wordt gruwelijk mishandeld. Priamos, koning van Troje en vader van Hektor, komt in hoogst eigen persoon naar het Griekse legerkamp om Achilles te smeken het lijk van zijn zoon terug te geven. Een geëmotioneerde Achilles voldoet ten slotte aan dit verzoek.

Tot zover de samenvatting van één van de oudste verhalen in de westerse literatuur. Een verhaal over strijders die vervuld van moed en angst op het slagveld strijden. Een verhaal over echtgenotes en ouders die vaak machteloos toekijken en afwachten. Over de verschillende soorten slachtoffers die een oorlog eist en over de veelheid van emoties die ermee gepaard gaan. Er verandert weinig.

Het was een heel toffe bewerking: de ernst van het verhaal bleef overeind, maar er was ook ruimte voor humor, bijvoorbeeld door de vechtscenes die in slow motion werden gespeeld (alsof je naar Marvel-superhelden zat te kijken) en het komische, onverschillige gedrag van de goden. We hebben genoten.

En nu op naar het examen!

Nienke Bruins