Onderwijsnetwerk ZH
TALEN
Op 2 februari vond de nascholingsdag van ICLON/ONZ plaats, waar collega’s de kans kregen om deel te nemen aan verschillende workshops en informatiebijeenkomsten. Een van de hoogtepunten was de informatiebijeenkomst over de Vakvernieuwing Moderne Vreemde Talen, geleid namens Levende Talen en het ICLON/ONZ. Deze vernieuwing omvat onder andere de onderverdeling van moderne vreemde talen in drie domeinen: Communicatie, Taalbewustzijn en Cultuurbewustzijn, zoals vastgesteld in de nieuwe eindtermen en kerndoelen. Boeiende workshops waren: Taalbewustzijn en Cultuurbewustzijn, waarin onderwerpen zoals kritische en creatieve taalgevoeligheid, taal in context en taal als communicatief proces aan bod kwamen. De workshops werden bijgewoond door maar liefst 100 talendocenten, MVT en Nederlands en boden waardevolle inzichten in het belang van complexere vak inhoud in het onderwijs.
Op 5-7 maart zijn er online workshops in de avond voor docenten Engels, rond het thema ‘Creativity in the English Classroom’. Geef je hier op voor een avondworkshop: Creativity in English Classrooms: Online Workshops 5-7 March 2024 (jotform.com)
Op 18 april 2024 staan er weer interessante workshops Communicatie, Taalbewustzijn en Cultuurbewustzijn op de agenda, waarbij namens ONZ en Levende Talen een workshop over Kritische feedback op de Actualisatie MVT eindtermen en kerndoelen zal worden geleid. Dit biedt opnieuw een uitgelezen kans voor collega’s om bij te dragen aan de ontwikkeling van het onderwijs in moderne vreemde talen. De workshops zijn gratis, omdat onze school lid is van het ONZ. Het kan een leuk middagje uit zijn met je sectie. Meld je aan via ONZ.
BÈTA en meer
Dit schooljaar zal Pieter Wesseling, leerling uit havo 4, deelnemen aan het havo bèta programma. Pieter gaat vier dagdelen meedoen aan het project aan de Haagse Hogeschool in Zoetermeer. Hij gaat bij de (nieuwe!) studie ‘Applied Data Science & AI’ leren hoe je een model in AI kunt ontwikkelen. Helemaal binnen de interesse van Pieter en helemaal van deze tijd! De vier middagen zullen voor Pieter in de maanden maart en april plaatvinden.
Op 15 februari kun je mee met Labtour langs o.a. DEMO (Dienst Elektronische en Mechanische Ontwikkeling) waar voor de TU Delft alle unieke onderdelen voor experimentele opstellingen en prototypen worden gemaakt en het QUTechLab (fijnmechanica).
14 maart is de docentenbijeenkomst voor natuurkundedocenten in Leiden.
14 maart pi-dag voor de wiskundigen op de TU Delft.
19 maart Masterclass Gezondheid & Technologie: Welke beroepen en onderwijs ontwikkelingen zijn er in de medische technologie zoals medische statistiek, medische beeldvorming, bio-informatica etc. Tijdens deze masterclass gaan we o.a. dieper in op vakken zoals medische statistiek en wiskunde, regeneratieve geneeskunde, natuurkunde en klinische technologie. Om de hoek op het LUMC en aan het Hogeschool Leiden voor iedereen die dit interessant vindt.
28 april Masterclass Bebouwde omgeving en duurzaamheid, over de ontwikkelingen in Nederlands, waterland. Deze is in Gouda en ook weer voor iedereen die dit interessant vindt.
11 april Robotica in de les!
Voor nog meer inspiratie (er is ook nog een boekenclub en De Leidse Wetenschap en Debatdag en…!) verwijzen we jullie naar de website: Home | ONZ (onderwijsnetwerkzuidholland.nl) of de ONZ coördinatoren: Marleen Spierings, Lucas Bezembinder, Thomas van Berkel, Annet de Zwart