De eerste GYMNASIUMDAG op het RLO is een feit!!

Afgelopen vrijdag ging een lang gekoesterde wens van de sectie klassieke talen in vervulling: een dagje op stap met (bijna) alle gymnasiumleerlingen. De zesdeklassers konden vanwege hun drukke programma helaas niet van de partij zijn.

Het ‘legioen’ van 172 gymnasiasten was voor de gelegenheid onderverdeeld in verschillende eenheden, bestaande uit leerlingen van verschillende jaarlagen en afdelingen (regulier en TTO). Doel van deze dag was namelijk ook om de onderlinge band tussen de gymnasiasten te versterken.

De dag startte in de aula met een “officiële” opening door de rector, gevolgd door een lezing van historicus Jona Lendering over feit en fictie betreffende de Limes en het Romeinse soldatenleven in ‘onze’ regio.

Daarna gingen de leerlingen op de fiets naar het RMO of naar park Matilo in Leiden, waar een Romeins castellum is gereconstrueerd. In het RMO was er voor iedere jaarlaag een workshop, in Matilo werd er onder leiding van een re-enactor Romeins gevochten.

Aan het eind van de middag verzamelden alle ‘eenheden’ weer in Matilo, waar door de ‘culina’, de keukeneenheid, de hele dag hard gewerkt was aan het voorbereiden van Romeinse hapjes en drankjes. Limonade op basis van azijn, grauwe linzenstoof, dadels met amandelen en muizen als dessert….

Hoewel er zeker nog wel ruimte is voor met name organisatorische verbeteringen kijken we terug op een geslaagde eerste editie van de Gymnasiumdag en gaan we ervan uit dat er een nieuwe traditie geboren is op het RLO!

Dank aan begeleiders Jeffrey, Anna, Yvette en Maartje.

Sectie Klassieke Talen