And the winners are……

Het afgelopen weekend was de tentoonstelling van eindexamenwerken van leerlingen uit Leiden en omgeving bij de kunstenaarsvereniging ‘Ars Aemula Naturae’. Ook was er de bekendmaking van de vakjuryprijzen voor de beste werken. Drie juryleden (twee kunstenaars en de conservator van de Lakenhal). Voor onze school waren er werken van HAVO, VWO en DP leerlingen. Twee van onze leerlingen zijn in de prijzen gevallen: Merijn Bulthuis, VWO en Jessica Edwards, DP.

En hier is het juryrapport:

Eervolle vermelding

Het betreft een samengesteld werk dat opvalt door de conceptuele opzet; zowel in inhoud als in techniek. Foto’s worden gecombineerd en bewerkt met gouache/houtskooltechnieken, print- en paintprogramma’s, “schrobtechnieken”: een scala aan arbeidsintensieve behandelingen. Onderwerp is een iconische locatie in Leiden. Het resultaat een gebalanceerde compositie van meerdere afbeeldingen in diverse uitstralingen, met een aantal opvallende toegevoegde elementen die naar de wat raadselachtige titel verwijzen; en die zich niet makkelijk laten duiden, maar wel verrassen in hun vorm en daarom nieuwsgierig maken. Het hele paneel is zeer aantrekkelijk, maar ook de individuele onderdelen staan op zich. Onze eervolle vermelding gaat naar het werk “De scharrelaar en de dief” van Merijn Bulthuis.

De prijs voor Merijn is een doosje met ansichtkaarten met kunstwerken van de leden van Ars.

Het prijswinnende kunstwerk is totaal anders van uitstraling en techniek, maar zeker niet minder overtuigend. Ontstaan vanuit een niet veel door jongeren toegepast materiaal en techniek is hier een fantastisch sferisch landschap neergezet, dat hoewel heel herkenbaar, ook een hoge mate van abstractie in zich heeft. Compositie, kleur en techniek vormen een grote eenheid. Je wilt dit donkere, maar ook aardse, zeelandschap aanraken, zo zinnelijk en aantrekkelijk is het op papier gezet. En hoewel donker, somber is het beeld niet, er gloren lichtdelen; het wijst ons op een subtiele manier op de schoonheid en belang van natuur. Het is niet een heel groot werk, maar het straalt een enorme monumentaliteit uit. De prijs is voor Jessica Edwards met haar “Wassenaarse slag”.

De prijs voor Jessica is een tas vol tekenspullen en een cadeaubon van €50 te besteden bij Terpen Tijn.

Marja Selier