‘When the going gets tough, the tough get going!’

We hadden het niet voor mogelijk gehouden: weer een lockdown kort voordat Actie Paardenkracht los zou gaan. Na de jubileumeditie van vorig jaar met de 10.000 kilometer naar Oeganda rekenden we op een ouderwetse actie, terug naar de ‘core business’: handen uit de mouwen, klusjes doen en daarmee geld verdienen voor leerlingen met veel minder kansen dan wij hier. De start van de actie: niet met zijn allen naar de aula maar een online verbinding met alle klassen, met oudgediende Vincent die vertelde over zijn ervaringen als leerling en begeleider van de reizen met Edukans. Dat had de start van een week actievoeren moeten worden maar helaas – de laatste schoolweek van het jaar dook de omikron-variant op en zaten we weer allemaal thuis. We hadden voorzichtigheidshalve al aangegeven dat alle activiteiten die veel contacten met mensen buiten de bubbel vereisten echt niet verstandig zouden zijn – dus wat blijft er dan nog over?

Genoeg. Natuurlijk hulde aan al die ongelooflijk lieve kinderen die hebben gewassen, gestoft, gestofzuigd, geharkt, gekookt, samengevat in deze: “I cleaned out the incredibly messy kitchen for my parents”. De prijs voor de meest mysterieuze is voor ‘give all dogs a make over (3)’.  Maar een blik op de actiepagina van het Rijnlands op de website van Edukans laat zien dat sommigen zich door niets laten weerhouden. Een greep: de boekenmarkt in een nagenoeg lege school brengt toch nog gewoon €677 op. Silke, Sophie en Noor uit v2g hebben met de on- en offline verkoop van zelfgemaakte sieraden ruim €210 verdiend – en heel v2g trouwens in totaal €945. Dat is heel veel geld, zeker voor een 2de klas en dat tijdens een lockdown! De autowasstraat van de klas van Madeleine brengt 418,50 op en veel plezier en schone auto’s. De verkoop van microscopen en vaasjes uit het biologie kabinet was goed voor €140.

Actie Paardenkracht is geen wedstrijd, we zijn blij met iedere euro maar we hopen nog meer dat onze leerlingen mee krijgen dat ze vergeleken met andere leerlingen geweldig veel kansen hebben. Maar… dit jaar zijn er een aantal uitzonderlijke inspanningen geweest die een podium verdienen:  Corné van Vliet (v5a) heeft met de verkoop van fruit €250 opgehaald. Wessel Plasier heeft zich laten sponsoren voor een halve marathon (Katwijk – Valkenburgse Meer – Wassenaar – Katwijk)  en was ook goed voor €232. Maar Actie Paardenkracht Kampioen Aller Tijden is James Graham (DP2). Hij was altijd ‘grootverdiener’ voor Actie Paardenkracht. Ook als je hem geen les gaf ken je hem misschien wel: hij poetste schoenen en hij zong carols tot hij werd betaald om op te houden. In de 6 jaar dat hij bij ons op school zat heeft hij €1200 verdiend en zijn doel voor dit jaar was dat bedrag te verdubbelen door een uur lang zo hard te roeien als hij kon. Hij is er bijna: op dit moment staat de teller op €1032! Bijstorten kan nog: Actie Paardenkracht 2021-2022 – Edukans Actieplatform (inactievooredukans.nl) (vermeld er a.j.b. ‘James Graham’ bij!)

In totaal 467 stortingen, maar vele malen wordt er namens een klas of verschillende leerlingen uit een gezin geld overgemaakt. Hartverwarmend, al die leerlingen, ouders en personeelsleden die gul gaven, kochten en verkochten.

Heel, heel hartelijk bedankt allemaal. En natuurlijk zijn we dolblij met de nieuwe ambassadeurs Fieke, Lies, Monica en Nandini die op vanaf 21 februari de online uitwisseling met leerlingen in Oeganda aangaan!

Actie Paardenkracht commissie

PS voor mentoren: onderstaand een lijst van leerlingen die meer dan €50 hebben bijgedragen. Als je de leerling nog geen extra pluim hebt gegeven is het misschien wel leuk om dat nog even te doen:

  • Faye de Bruin (t1a) €70
  • Nathan Egeberink (h2a) €126
  • Bobbie Vermeer (v2g) €76,45
  • Max Schenk h4a €62,50
  • Caitlin van Houwelingen (mp4b) €65
  • Jasmijn Stijnman (v2g) €162
  • Sara Liem (h3b) €200
  • Casper en Pieter Otten (t6 en t4) €265
  • Familie Sayago Guillot (mp3, mp5, dp2) €230
  • Nand Patel (dp2) €78,50