Spannende lezing Thomas Rueb

‘En toen moest ik het weten, spreekt ze de waarheid…….’
Dit is een van de zinnen waarmee Thomas Rueb, oud-leerling van onze school en schrijver van het boek Laura H, het kalifaatmeisje, ons ruim drie kwartier wist te boeien!

Na het behalen van de prestigieuze Brusse prijs voor journalisten, was het nog even spannend of hij wel kon komen en de presentatie werd op het laatste moment ook nog een week verschoven. Maar op woensdag 26 juni jl. was het toch zover! Thomas Rueb kwam zijn boek voor ons presenteren. En ‘ons’ bestond hoofdzakelijk uit leerlingen van 4 havo en 5 vwo aangevuld met een aantal collega’s. Na de check van beeld en geluid ging deze jonge man, klein van stuk en met een rustige, prettige stem, van start. En wat voor start, het begin van een spannend verhaal waarmee hij ons allemaal tot het einde toe voor zich wist te winnen. De mobieltjes verdwenen eigenlijk als vanzelf en iedereen zat op het puntje van zijn stoel. Zijn avontuurlijke stem nam ons mee in zijn zoektocht naar de ware toedracht van Laura’s verhaal, dat hij slechts eenmaal onderbrak met een filmpje over de ondervraging van Laura, direct na haar aanhouding door de Koerden. Hij voerde ons mee naar zijn urenlange gesprekken met Laura, bestudering van politieverslagen, ondervragingen van mensen om Laura heen, met als hoogtepunt zijn bezoek aan Koerdistan om een ooggetuige te kunnen horen. En daar in dat verre land kreeg hij, na veel onderhandelen om bij de juiste persoon te komen, antwoord op die prangende vraag, ‘had Laura de waarheid verteld’? Hij kon zijn oren bijna niet geloven, maar een van de Koerdische soldaten die Laura en haar kinderen uit het strijdgebied wist te halen, vertelde exact hetzelfde verhaal als zij hem had verteld!

Je kon de opluchting bijna voelen in de aula en een geweldig applaus barstte los. Nadat Thomas nog een paar vragen had beantwoord, kwamen de collega’s op hem af en het eerste wat ze zeiden was: ‘kom je lesgeven bij ons’!! Nog nooit heb ik zoveel pubers zo lang en zo geboeid zien en horen luisteren!

Dank je wel Thomas voor je mooie verhaal, namens ons allemaal.

 

Madeleine de Vetten, docente Nederlands

U bent hier