Instructie superkubus

Superkubus

Tijdens de open dag op 13 februari 2021 krijgen groep 8 leerlingen een bouwplaat van een superkubus in hun rugzakje. Hieronder kun je lezen hoe je hem maakt. Veel plezier ervan!


Maak een binnenstebuiten (of super-)kubus. Volg de aanwijzingen hieronder.

Een superkubus is een ruimtefiguur die bestaat uit 8 kleine kubusjes die aan elkaar zijn gemaakt. Hierdoor kan je de kubus als het ware oneindig binnenste buiten keren.

 

Stap 1:  Rits met een schaar en een liniaal langs alle lijnen (zodat het vouwen straks wat makkelijker gaat).

Stap 2:  Knip de bouwplaten heel netjes uit, laat de plakrandjes zitten. Knip ook het stukje eruit waarbij staat “verwijder”. Laat daar natuurlijk de plakrandjes ook zitten maar knip wel over het lijntje tussen plakrandje 3 en 5.

Stap 3:  Vouw langs de lijnen. Bij de stippellijnen zijn 2 kubusjes met elkaar verbonden.

Stap 4: Lijm de plakrandjes en zet de bouwplaat in elkaar. Het is handig om de te lijmen plakrandjes in volgorde te doen: 1, 2, 3…. En niet te veel plakrandjes tegelijk willen doen.

Stap 5:  Je hebt nu een rij met 4 kubusjes die aan elkaar zitten. Gebruik de 2 rechthoeken (met vierkantjes, waarop staat (W en U) en (K en E)) om de rijen aan elkaar te plakken. Leg eerst de rijen bij de A-tjes en B-tjes met de pijltjes bij elkaar. Er zal dan van links naar rechts en van boven naar beneden moeten komen te staan WISKUNDE

 

Stap 7: Als je het goed hebt gedaan heb je nu een superkubus.

Stap 8: Nou zal je zien dat als je hem nu gaat gebruiken, hij binnen de kortste keren uit elkaar is gevallen. Wat je kan doen is met plakband alle kubusjes verstevigen. Zorg dat het plakband ook over vouwrandjes gaat, zodat het vouwen de kubus niet stukmaakt.

Stap 9: Speel ermee en wees er trots op!

U bent hier

Contact

Apollolaan 1
2341 BA Oegstgeest
Tel 071 519 35 00
Fax 071 519 35 01
administratie@rijnlandslyceum-rlo.nl