Weet je het al zeker, weet je het nog helemaal niet of zit je daar ergens daar tussen in? Kijk in het onderstaande lijstje wat voor jou de best passende stap-vanaf-nu is:
Studie kiezen:
Voorlichtingsactiviteiten zoeken:
Algemene informatie:
Als je er niet uitkomt:
Universiteiten en hogescholen hebben programma’s ontwikkeld om je te helpen met kiezen:
Studiekeuzecheck en selectie:
Meer informatie over studies met (decentrale) selectie? Deze presentatie gaat over de criteria die een aantal opleidingen voor het studiejaar 2020-2021 toepasten. Voor de toelating 2021-22 is nog niet veel bekend. Naar verwachting zal meer selectie online plaatsvinden, maar de criteria zullen waarschijnlijk niet veranderen. Doe dus alvast je voordeel met de informatie. O.a. informatie over geneeskunde en Biomedische wetenschappen Leiden, geneeskunde UVA, tandheelkunde ACTA, psychobiologie UVA en de Amsterdam Business School.
Een voorlichtingsactiviteit tijdens schooltijd:
De meeste leerlingen maken kennis met het hoger onderwijs via een ‘open dag’ van een hogeschool of universiteit. Lijkt een studie je wel wat dan is het goed om eens een dagje mee te lopen of te of mee te doen aan een ‘proefstudeerdag’. Je decaan verleent je verlof voor ‘orienteren op studeren’ als je deze brief volledig ingevuld een week van tevoren inlevert.
Een tussenjaar?
Twijfel je of een tussenjaar je goed zal doen? Het tussenjaarkenniscentrum heeft een gids geschreven over de voordelen en de mogelijk risico’s van een tussenjaar. Je kunt hem hier gratis downloaden.
En op de site van de rijksoverheid kun je vinden wat je allemaal kunt en moet regelen.
Belangrijke data:
Voor het kwartaal waarin je 18 wordt: tegemoetkoming scholieren aanvragen
Voor 1 januari: DigID aanmaken (adviesdatum)
Voor 15 januari: inschrijven voor studies met numerus fixus
15 april: uitslag selectie studies met Numerus Fixus
Voor 1 mei: inschrijven voor studies met studiekeuzecheck (max.4).
Apollolaan 1
2341 BA Oegstgeest
Tel 071 519 35 00
Fax 071 519 35 01
administratie@rijnlandslyceum-rlo.nl